Rólunk

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány (Uccu) 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásra és dialógusra roma és nem roma fiatalok között és ezzel csökkenjenek a romákkal szembeni sztereotípiák és előítéletek.

A szervezet 8 oktatási modulja közül a legnépszerűbb; a nyolcadik kerületi sétánk nőtte ki magát társadalmi vállalkozássá.

Tudj meg többet az Uccu-ról

Magyarországon a romákkal kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek általánosak és széles körben elterjedtek. Az iskolai és lakóhelyi szegregáció, valamint a társadalmi különbségek miatt egy átlagos nem-roma számára csekély lehetőség van a romákkal való találkozásra, kultúrájuk megismerésére. Ismereteiket a médiában látott torzításokra, az interneten terjedő gyűlöletkampányokra, illetve más nem hiteles forrásokra tudják alapozni.

Számtalan kutatás azonban megerősítette, hogy az interkulturális találkozások csökkentik az előítéleteket.

Az Uccu Alapítvány oktatási tevékenységein keresztül elsősorban diákoknak teremt lehetőséget a találkozásra és a beszélgetésre roma fiatalokkal. Azonban tapasztalataink azt mutatják, hogy a felnőttek többségében is él a kíváncsiság és nyitottság hasonló találkozásokra, de nem kínálkozik elegendő fórum egymás megismerésére. Az UCCU fontosnak tartja megteremteni ezt a lehetőséget mindenki számára.

Uccu Alapítvány

Díjak, elismerések

  • 2018 Unicredit Bank „Lépj Velünk program” társadalmi innovációs program egyik győztes projektje az Uccu Budapest Roma Városi séták kialakítására
  • 2018/2019 Jószolgálati díj jelölt- Önkéntesen végzett szociális munka közösségi  Kategória
  • 2019 Civil díj- Legjobb Társadalmi vállalkozás díj kategória győztese- Uccu Budapest Roma városi Séták
  • 2019 Highlights of Hungary- 55 leginspirálóbb magyarországi program között az Uccu Budapest Roma Városi Séták
  • 2019 Sozial Marie Nemzetközi díj a társadalmi innovációért- legjobb 12 díjazott között az Uccu Budapest Roma Városi Séták
  • 2019 Edison Platform a 100 legjobb oktatási program között és  különdíjas a Coca Cola Magyarország mentori programjában

Uccu Budapest
Roma Városi Séták

Az Alapítvány 4 városban tevékenykedik, melyből kettőben ( Budapes, Pécs) több éve vezetnek interaktív sétákat roma önkénteseink.  Nyolcéves fennállásunk alatt a nyolcadik kerületi sétáink iránt, folyamatosan nőtt a privát megkeresések száma, főként nemzetközi szervezetnek, nagykövetségeknek, külföldi csoportoknak tartunk angol nyelvű sétafoglalkozásokat.

Missziónk, hogy közelebb hozzuk és megismertessük a roma kultúrát a többségi társadalommal, ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az UCCU Alapítvány társadalmi vállalkozását, melyben lehetőséget teremtünk mindenki számára a találkozásra és párbeszédre az UCCU Budapest Roma Városi Séták szolgáltatás elindításával.

Így dolgozunk

Sok önkéntesünk számolt be arról, hogy mennyire sokat jelentett neki a közösséghez tartozás és az a tapasztalat, amit az Uccunál szerzett meg. Fontos célunk, hogy roma fiataloknak  egy támogató közeget és személyes fejlődési lehetőséget kínáljunk, amelyben megtanulnak személyes narratívájukon keresztül mesélni saját életükről, roma identitásukról. Saját élményeik és tapasztalataik megosztása teszi a sétáinkat egyedivé. Mindaz a tudás és tapasztalat, amire a szervezethez csatlakozó fiatalok szert tesznek, az élet más területein is hasznosítani tudják, különösen a munka világában.

Alapelveinket a közösségbe vetett hitben, a személyes találkozásban, az önkéntességben és a hitelességben fektettük le, ezek mentén szervezzük a városi sétákat és a diákoknak szóló foglalkozásainkat.

“Uccu Identitás” Sétavezetőinket olyan készségekkel és tudással ruházzuk fel, melyekkel hitelesen, saját személyes történeteiken keresztül, valós információk közvetítésével képviselik a roma társadalom és kultúra értékeit. Ebben rejlik az Uccu Budapest Roma Városi Séták rendkívüli ereje.