Szénási Szilvia

Ki vagyok?

az UCCU vezetője – séta-vezető

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány csapatához 2013-ban csatlakoztam mint roma önkéntes oktató és 2016 óta a szervezet vezetőjeként dolgozom. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, nekünk romáknak hallatni a hangunkat, megmutatni hogyan gondolkodunk, beszélünk a roma társadalomról, kultúráról és az identitásunkról. A séták az elsődleges terepe lehet a roma és nem roma emberek közötti társadalmi párbeszéd előmozdításának hiszen az UCCU Budapest Roma Városi Séták társadalmi vállalkozással mindenki számára elérhetővé tesszük a lehetőséget a közös találkozásra, beszélgetésre. Szeretek UCCU sétákat vezetni, mert különleges élmény számomra új emberekkel, csoportokkal megismerkedni, mesélni a nyolcadik kerület történetét miközben saját identitásom, gondolkodásom is fontos részévé válik a séta vezetésnek. Ezért is tartok sétákat még mindig , hiszen én legalább annyit tanulok a séták alatt, mint a velünk sétálók.

Ignácz Judit

Ki vagyok?

2014 óta vagyok Uccu önkéntes Budapesten. Nagyon fontosnak tartom az UCCU munkáját. Az iskolai foglalkozások és séták egyaránt igazi kihívást jelentenek számomra, mivel azt tapasztalom, hogy a diákok kevés valós ismerettel rendelkeznek a romákról. Azt gondolom, hogy a személyes találkozások hozhatnak változást köztünk roma és nem roma fiatalok között, melynek pedig elsődleges terepe az iskola. Uccu sétákat is szeretek tartani, mivel a diákok esetében az iskola biztonságos négy fala közül kilépve győzhetik le félelmeiket, gondolhatják át a bennük mélyen gyökerező előítéleteiket, sztereotípiáikat és tapasztalhatnak meg különböző élethelyzeteket, nézeteket. Emellett nagyon sok érdekes emberrel, nézőponttal és véleménnyel ismerkedhetek meg a séták során, amelyek szintén hasznosak és építőek számomra is.

Jelentkezz Séta vezetőnek

Érdekel, hogyan tehetsz kreatívan a romákkal kapcsolatos előítéletek ellen?

Legyél az Uccu csapat tagja!

Írd meg nekünk pár sorban, hogy miért szeretnél hozzánk csatlakozni az uccualapitvany@gmail.com email címre “jelentkezés” tárggyal!

Amit ajánlunk:

  • Megismerheted interaktív oktatási módszereinket
  • Egy vidám, összetartó csapat tagja lehetsz
  • Fejlesztheted kommunikációs készségedet
  • Uccu foglalkozásokat, sétákat tarthatsz
  • Többet megtudhatsz a Magyarországi romákról
  • Részt vehetsz hazai és nemzetközi eseményeken
  • Az Uccu séták után kompenzációt kapsz

Pocsai Bettina

Ki vagyok?

Három éve UCCU Önkéntes Oktató Budapesten. Egy Pest megyei kis faluban, Csobánkán nőttem fel és most mesterképzésen Szociológiát és Társadalmi Antropológiát hallgatok. Szeretek Uccu önkéntes lenni, hiszen rengeteget köszönhetek az UCCU-nak. Segített, hogy jobban megismerjem önmagam és a világot, amiben élünk. Ötvözi mindazt, amit szeretek csinálni, miközben tudom, hogy ez nem csak nekem válik hasznomra. Nagyszerű emberekkel találkozhatom nap mint nap és szerintem szuper dolog egy ilyen közösség tagjának lenni. Az UCCU olyan lehetőséget ad a mindennapokban amik segítenek egy jobb, élhetőbb jövő kialakításában. A sétákat is többek között ezért szeretem ennyire, hiszen lehetőségem van új embereket megismerni és általuk is fejlődni.

Kékesi “Mandarin” Alexandra

kekesi

Ki vagyok?

Mandarin vagyok, már 4 éve az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány tagja. Az Uccu segített abban, hogy megéljem identitásom, hogy megismerjem a történelmünket, kultúránkat és ki merjem mondani: cigány vagyok. A foglalkozások alkalmával felvállalom és elmesélem történetemet, még akkor is, ha tudom, a velem szemben ülők csak azért ítélnek el, mert más vagyok. Szerintem attól hiteles a mi tevékenységünk, hogy ki merjük nyitni a lelkünk és átadni mindazt, amik mi vagyunk. Szeretem, hogy az Uccu-ban csapatként dolgozunk együtt és próbálunk minden egyes nap tenni egy elfogadásért. Az Uccu séták szuper lehetőséget teremtenek arra, hogy megismerjük egymást, romák és nem romák.

Duka Andrea Annamária

duka

Ki vagyok?

Az Uccu Alapítványnál 2011 -ben kezdtem el önkéntes moderátori szerepem, majd 2014 az oktatási koordinálás mellett csatlakoztam a Gyere velünk a nyolckerbe! séta programhoz. Cigánynépismeret tanárként dolgozom egy budapesti iskolában de mai napig az életem része az Uccu Alapítvány, hiszem hogy a társadalmi ellentéteket és a különböző előítéleteket is leginkább a tabuk nélküli beszélgetéssel lehet a leginkább feloldani. A séták vezetése és az iskolai foglalkozások moderálása közben is fontosnak tartom a professzionális felkészültséget melyhez minden felkészítést megkaptunk különböző tréningeken keresztül. Fontos számomra, hogy magabiztosan tudjak a résztvevőink elé állni, akkor is ha fiatal diákok vagy épp olyan szakemberek akik a világ különbözö országaiból érkeznek. Az előítéletek, sztereotípiák a társadalmi kirekesztettség mindenhol ugyan azt vonja maga után, ezért is tartom fontosnak azt, hogy én is mint az Uccu sétavezetője elősegítsem a társadalami párbeszédet romák és nem romák között.

Weinemer Ádám Zénó

Ki vagyok?

26 éves vagyok, táncművész és koreográfus. A véremben a roma vér is ott csordogál, így a “roma kérdés” engem is érint.

Azt gondolom az élet túl rövid ahhoz, hogy sztereotípiákra hagyatkozzunk. Tapasztaljunk, lássunk, ne csak rosszat, jót is és fordítva. A séta pontosan ezt adja, betekintést nyerhetsz abba a valóságába, ahol az előítéleteknek nincs táptalajuk, mert az igazság mindent felperzsel. Nah ettől lesz igazán izgalmas az UCCU városi séta.

Ignácz Andi

Ki vagyok?

2013 óta Uccu önkéntesként tevékenykedem, 2017-ig Budapesten, azóta pedig Pécsett. 2018 szeptemberétől a Pécsi Városi Séták koordinátoraként dolgozom a szervezetnél. Pécsett két típusú városi sétát vezetek, Pécs belvárosában és a Keleti városrészben, az úgynevezett gettóban, mindkettőt magyar és angol nyelven.

Úgy gondolom, hogy a különböző csoportok együttélése csak akkor lehet sikeres, ha a kisebbségben és a többségben lévő csoportot is érzékenyítjük, nyitottabbá és készségesebbé tesszük. Fontosnak tartom, hogy ne csak a kisebbségben élő romákat próbáljuk „integrálni”, hanem a többségi társadalmat is tegyük nyitottá az integrációs törekvések sikeressége érdekében. Az UCCU pontosan ezt teszi: a nem roma embereket gondolkodtatja, érzékenyebbé teszi roma témában.

Vidák Gábor

setavezeto_5_

Ki vagyok?

Szociális munka alapdiplomával rendelkezem, de tanultam közpolitikát és emberi erőforrás menedzsmentet is. Jelenleg az Oktatási Hivatalban dolgozom egy kiemelt projektben, amely hátrányos helyzetű fiatalok támogatásával foglalkozik, mellette egy szegregátumban élők támogatását segítő programnak vagyok a szakmai vezetője. Több, mint három éve vagyok UCCU önkéntes, jelenleg a Pécsi UCCU csapatnak vagyok a koordinátora. Több sétát is tartottam Budapesten és Pécsett is egyaránt. Fontosnak tartom, hogy az emberek megismerjék a cigányság történetét, kultúráját, hagyományait és mindezt egy interaktív séta keretén belül.

Farkas Kata

Ki vagyok?

Farkas Klaudia Kata vagyok, 2018 nyarán végeztem a PTE Társadalmi tanulmányok szakán, valamint évek óta dolgozom a vendéglátás különböző területein. Szakkollégista voltam a Wlislocki Henrik Szakkollégiumban, amikor barátaim révén, egy projekt során beléptem az Uccu önkéntesei közé. Ekkor több pécsi tanoda diákjaival készítettünk kisfilmeket, melyeket fel is töltöttünk Youtube-ra. Azóta több izgalmas programon vettem részt az uccusként és minden percét imádom! A Pécs-Meszesi sétánkat nagyon várom, hiszen helyiként hitelesen tudom majd vezetni a sétálókat, emellett sok érdekességet tudtam meg a városrész történetéről.

Rostás Józsi

Ki vagyok?

“Első generációs” UCCU-sként 2012 végén kezdtem el érzékenyítő foglalkozásokat tartani főként középiskolákban roma és migrációs témákban. 2014-től pedig már a 8. kerületi séták vezetésében is részt vettem. 2016 – ban politológus diplomát szerzetem az ELTE jogi karán, éltem az Egyesült Államokban és Belgiumban is. Jelenleg roma kora gyerekkori fejlesztéssel kapcsolatos kutatást végzek a brüsszeli Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) megbízott tanácsadójaként. Pécsett a Meszesi sétát fogom vezetni, igény szerint angolul és németül is.

Séták velem:

Orsós Zsolt

Ki vagyok?

A nevem Orsós Zsolt, végzettségem szociális munkás. Egy kis községből jöttem Tolna megyéből, Iregszemcsén nevelkedtem. Jelenleg Pécsett élek és egy mohácsi cégnél dolgozom, mint „mérleges”.

Az UCCU-val 2018 februárjában ismerkedtem meg, egy szintén UCCU-s önkéntes által. Nagyon megtetszett a missziója és a célkitűzése, amit vállal. Cigány fiatalként nagyon fontosnak tartom, az identitás kérdését és létét, illetve az előítéletek és sztereotípiák enyhítését. Úgy gondolom, hogy fontos visszaadjam a már megélt érzéseket és tapasztalatokat, annak érdekében, hogy egy „híd” keletkezzen az információk és tévhitek tisztázása kapcsán a cigányságról.

Végh Zoltán

Ki vagyok?

Végh Zoltán vagyok, 25 éves szociális munkáshallgató a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán . 2014 óta vagyok az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány önkéntes csapatának tagja, ahol identitás foglalkozásokat és a pécsi Belvárosi sétákat tartom. Azért tartom fontosnak az Uccu munkáját, mert a foglalkozások és séták által lehetőség adódik a cigánysággal kapcsolatos előítéleteket, általánosításokat más szemszögből feltüntetni. Ezáltal elősegítve a többségi társadalom és a romák közötti kapcsolat pozitív irányba való elmozdulását.

Séták velem: